Kulhánek: Škoda bude muset řešit nedostatek kvalifikovaných sil

Praha - Mezi problémy, s nimiž se bude muset v budoucnu poprat Škoda Auto, ale i ostatní automobilky v České republice, patří především nedostatek kvalifikovaných pracovních sil a konkurence automobilky Hyundai. V diskuzi o českém automobilovém průmyslu a situaci ve Škodě Auto to na ČT24 uvedl odcházející předseda dozorčí rady automobilky Vratislav Kulhánek.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je velkým problémem v Česku i v Evropě; česká vláda na to však příliš nedbá, uvedl Kulhánek. „A co je ještě horší, ony ani podniky na to zatím příliš nedbají. Zatím jsou spokojené, i když průměrný věk kvalifikovaných sil překračuje padesátku a vychovat někoho nového je otázkou sedmi až osmi let,“ řekl.

Pro škodovku bude dalším problémem udržet pozici zejména na českém trhu proti korejské automobilce Hyundai, míní Kulhánek. „To nebude tak snadné, což je vidět i na Slovensku,“ dodal.

Kulhánek nesouhlasí s varováním některých ekonomů, že pro českou ekonomiku není dobré soustředit se na automobilový průmysl. „Portfolio automobilového průmyslu nejsou jenom finalisté, jenom montáže, jsou to kolem 60 procent dodavatelé, které dodávají automobilkám po celém světě,“ podotkl. Podle něj by musel přijít světový kolaps automobilového průmyslu - což je krajně nepravděpodobné - aby se to nějakým způsobem promítlo do české ekonomiky.

Kulhánek rovněž uvedl, že už nebude kandidovat na funkci prezidenta Svazu automobilového průmyslu ČR, kterou zastává již deset let.

Kulhánek působil ve vysokých funkcích Škody Auto od roku 1997. V říjnu 2004 usedl do křesla předsedy dozorčí rady automobilky, z kterého k dnešnímu dni odchází. Ve funkci ho nahradí Hans Dieter Pötsch. V září se Kulhánek stal členem představenstva nizozemské mateřské firmy největšího tuzemského prodejce ojetých vozů AAA Auto.