Bush: Americká ekonomika prochází složitým obdobím

Washington - Americká ekonomika se nachází ve složité situaci. Po setkání se svými ekonomickými poradci to dnes přiznal americký prezident George Bush. Vyjádřil rovněž podporu krokům americké centrální banky (Fed), která ve snaze zabránit prohlubování dopadů finanční krize přijala balíček opatření, jehož součástí je mimo jiné snížení úroků pro přímé úvěry bankám.

„Teď zažíváme složité období. Učinili jsme ale rázné a zásadní opatření. Federální rezervní systém rychle zasáhl, aby na trhu znovu nastolil řád. Ministr financí Henry Paulson tyto kroky podporuje stejně jako já,“ zdůraznil Bush.

Kromě snížení úroků podpoří Fed také prodej banky Bear Stearns, kvůli jejímž problémů se uchýlil ke všem razantním opatřením. Americká centrální banka bude financovat její méně likvidní aktiva v hodnotě až 30 miliard dolarů.

Přes všechny problémy americké ekonomiky prezident i nadále věří v její sílu a regenerační schopnosti. „Naše finanční instituce jsou silné a náš kapitálový trh funguje efektivně a účinně,“ podtrhl. I přesto je ale podle něj nutné situaci nadále monitorovat a v případě potřeby intervenovat ve prospěch finančních trhů.

Na závěr svého vystoupení vyjádřil Bush přesvědčení, že v budoucnosti dojde k oživení nejsilnější ekonomiky světa. „I když nyní čelíme složité situaci, v dlouhém období bude hospodářství v pořádku,“ uzavřel.