Ceny ropy se vracejí k hodnotám blízkým 100 dolarům

Londýn - Ceny ropy dnes kvůli obavám z ekonomické recese v USA prudce klesaly. Odpoledne již ztrácely téměř pět dolarů na barel. Jejich ztráty jen dočasně zpomalila zpráva, podle níž zásoby ropy v USA proti očekávání téměř nezměnily a zásoby benzinu a topného oleje se snížily. Výraznější vliv měly informace o zřetelném poklesu poptávky v důsledku ekonomického útlumu.

Cena americké lehké ropy klesla v nejbližším kontraktu na duben po 16. hodině SEČ o 4,80 dolaru na 104,60 USD za barel. Aktivněji obchodovaný květnový kontrakt se propadl o více než pět dolarů a prodával se za ceny kolem 103 dolarů. Severomořský Brent oslabil o 4,5 dolaru na zhruba 101 dolarů.     

Podle analytiků je teď situace na trhu nejistá a vyznačuje se ostrým soupeřením mezi býky, sázejícími na další růst cen, a opačně orientovanými medvědy. To také přináší prudké cenové zvraty.     

Trh také podle analytiků začíná sledovat spíše celkový obraz a dostává obavy z ekonomické recese a jejich dopadů na poptávku. „Možná sledujeme změnu celé nálady trhu, protože dnešní vyloženě růstové údaje (o zásobách) neměly prakticky žádný vliv,“ varoval viceprezident newyorské firmy MF Global Mike Fitzpatrick.     

Zásoby ropy se minulý týden podle dnešních statistik zvýšily jen nepatrně, asi desetkrát méně, než se čekalo. Zásoby benzinu, topného oleje a nafty překvapivě výrazně klesly. Podle analytiků je to hlavně tím, že v poslední době ceny ropných produktů ze svých maxim prudce klesly, což snížilo ziskové marže rafinerií, a ty tak omezily produkci.     

Ropný institut API sdělil, že poptávka po ropě a ropných produktech v USA klesla v únoru meziročně o 1,3 procenta. Ovlivnily to jednak vysoké ceny benzinu a topného oleje, jednak dopady oslabování ekonomiky.