Růst světového obchodu se na přelomu roku téměř zastavil

Londýn - Růst světové obchodní výměny koncem loňského a začátkem letošního roku téměř ustal. Poprvé od recese americké ekonomiky v roce 2001 tak hrozí, že globální obchod klesne, varoval podle listu Financial Times nizozemský Úřad pro analýzu ekonomické politiky.

Indikátor institutu ukázal, že za tři měsíce do ledna obchod proti předešlým třem měsícům stoupl jen o 0,2 procenta. Přitom v období tří měsíců do října růst dosahoval 6,9 procenta. Po vyhlazení kolísavých údajů byl v posledních měsících růst světového obchodu nejnižší od roku 2003.     

Údaje potvrzují, že ekonomická aktivita ve světě zpomaluje, protože hospodářská expanze rozvojového světa není schopna plně nahradit útlum v USA, kde hrozí recese. Naposledy objem světového obchodu klesl v roce 2001 za poslední americké recese.     

„Je to podstatné zpomalení. Růst světového obchodu dostal klesající trend,“ konstatoval institut. Ekonomický útlum v USA by se v obchodě měl projevit především oslabením dovozů, což se také potvrdilo. Za tři měsíce do ledna dovozy klesly v USA i v Evropské unii.     

Indikátor institutu je sledován mimo jiné ekonomy Mezinárodního měnového fondu. Je sestavován z oficiálních údajů z průmyslových i rozvojových zemí a pokrývá více než 97 procent globálního obchodu zbožím, což představuje více než 80 procent celkového světového obchodu.