Topolánek na VŠE: V roce 2014 chci vyrovnaný rozpočet

Praha - Čtvrteční odpoledne na Vysoké škole ekonomické v Praze bylo "S premiérem o reformách". Pod tímto titulem vystoupil s bezmála dvouhodinovou obhajobou svých vládních kroků předseda kabinetu Mirek Topolánek na akademické půdě. Byť se premiér v úvodu své řeči nechal slyšet, že akademický prostor si nezaslouží politickou agitaci, moc ekonomické teorie se od něj studenti nedočkali.

Topolánkova slideshow měla další líbivě znějící podtitul - „Nejvyšší čas pro snižování deficitů veřejných rozpočtů“. Obsah své přednášky kotvil mezi mantinely toho, co si Česká republika může jako exportní země v Evropské unii dovolit. Jelikož jsou deficity rozpočtů bolavým místem celé Evropy, nelze se tak dle Topolánka divit, že česká snaha jde tak pomalu.

Premiér připomněl všechny podařené kroky své vlády, litoval neprosazení jen jednoho zákona. „To je ale s tím, co mám v rukách, snad světový zázrak,“ radoval se při narážce na svou těsnou sněmovní podporu. Zdůraznil nejbližší vládní agendu v klíčových otázkách důchodové a zdravotnické reformy. Postěžoval si nad limity pracovního trhu u nás.

Vrásky mu, jako všem lidem, přidělává inflace, i když jak sám přiznává, i vláda se na ní částečně podílí. „Reforma se na inflaci podílí tak jedním procentním bodem,“ přiznal.

Závěrem své výuky představil nepříliš známou tzv. Reformní doktrínu, dle které se jeho vláda od počátku řídí. Cílem a stěžejním bodem celé této doktríny má být rok 2014 a s ním vyrovnaný státní rozpočet. Vládní koalice proto podle Tolánka jedná o rychlejším tempu snižování deficitu, který by tak měl v příštím roce činit pouze 1,7 procenta HDP, v roce 2010 1,4 procenta a o další dva procentní body méně v roce 2011.

Plně se premiér uvolnil až při dotazech studentů. Bruslil v širokém spektru problémů, i když nože do ledu nezařezával agresivně, spíše se klouzal. Zaplněná aula se tak mohla bavit nad jeho „tancem mezi velikonočními vejci“, k němuž přirovnal současné lanaření Jiřího Čunka zpět do vlády, nebo pojmenoval současnou vládou prosazované reformní kroky k „Dzurindovi mixnutému Ficem“.

Na akademickou půdu plánuje Topolánek návrat už 17. dubna, to bude mít co říci k problematice přijetí eura. Dle svých slov se ale nejvíce těší, nechají-li ho někde ukázat se se svou přednáškou o public choice-teorii veřejné volby, která prý vhodně navazuje na čtvrteční exhibici nad reformami již uskutečněnými, i těmi vysněnými.