Pražská burza ode dneška otevírá obchody o 15 minut dříve, než bylo zvykem

Praha - Burza cenných papírů Praha dnes otevřela dle nového burzovního harmonogramu. Do druhého čtvrtletí připravuje i řadu změn. O novinkách, ale i o celkové atmosféře na trhu si ve Studiu burza povídali Petr Novotný a burzián číslo jedna v Česku Petr Koblic.

Obchodní den se na Burze cenných papírů Praha od 1. dubna prodlouží o patnáct minut. Nově bude možno uzavírat obchody v kontinuálním režimu (KOBOS) od 9:10 (namísto původních 9:25) a v elitním segmentu SPAD, ve kterém jsou obchodovány pouze blue-chip emise, od 9:15 (místo původních 9:30). Konec obchodování zůstává beze změn, tedy v 15:55 v případě kontinuálního režimu (KOBOS), respektive v 16:00 v případě SPAD.

„Většina evropských burz fungovala déle než my, ráno dříve, nebo odpoledne déle. Po debatách s obchodníky jsme se usnesli, že začneme o čtvrt na deset. Možná, že časem otevřeme už v devět,“ vysvětlil důvod změny a nastínil další plány ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Prvním dubnovým dnem začíná i druhé čtvrtletí obchodování. „Do nového kvartálu připravujeme některé technické změny. Uzavření SPADu by nemuselo být kótováno market makery, ale takzvanou closing aukcí. V mechanismu by se vygradovala závěrečná cena,“ uvedl Koblic. „Doufáme, že přijdou i další nové firmy, jména ale pochopitelně prozradit nemůžu,“ navnadil tak všechny obchodníky.