Cena zlata klesla díky posílení dolaru pod 900 USD

Londýn - Cena zlata dnes pod tlakem rostoucího dolaru prohloubila pokles a dostala se na dvouměsíční minimum pod 900 dolarů za troyskou unci. Vzestup dolaru vůči euru i dalším měnám oslabil přitažlivost zlata jakožto alternativní investice a spustil hromadné prodeje.

Zlato sestoupilo během obchodování na londýnské burze až na 884,70 dolaru a uzavíralo se čtyřprocentní ztrátou na 879,55 USD po pondělním závěru 916,60 USD za unci. V předešlých dvou dnech ztrácel drahý kov kvůli propadu cen ropy po dvou procentech denně.     

Z rekordního maxima 1030,80 dolaru z poloviny března tak zlato ztratilo již 14 procent, stále ale je asi deset procent nad úrovní konce minulého roku. Cena drahého kovu po většinu prvního čtvrtletí prudce rostla právě s pomocí setrvalého poklesu dolaru.     

Rostoucí kurz dolaru, který využil dalšího vysokého odpisu ztrát švýcarské banky UBS, zlevňoval kromě zlata i další komodity. Oslabovaly tak ceny ropy i průmyslových kovů. Výrazné ztráty zaznamenávaly i jiné drahé kovy jako stříbro a platina.     

Analytici se obávají, že v nejbližších dnech může docházet k dalším propadům. „Vzhledem k vysoké úrovni spekulativního zájmu nevylučujeme prohlubování současné cenové korekce,“ konstatoval analytik Suki Cooper z Barclays Capital. Celkové prostředí ale podle něj zůstává pro investice do zlata pozitivní.