Guvernér Fedu: USA se zřejmě propadnou v prvním pololetí do recese

Washington - Guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke očekává, že by se ekonomika Spojených států mohla propadnout v prvních šesti měsících letošního roku do recese. Později by se ale ekonomika měla díky prudkému snižování úrokových sazeb a oživení trhu s bydlením zotavit.

„Nyní se zdá pravděpodobné, že reálný hrubý domácí produkt v první polovině roku 2008 neporoste příliš, pokud vůbec, a mohl by se dokonce mírně snížit,“ zmínil Bernanke v projevu ke společnému hospodářskému výboru Kongresu. Slovu recese se sice vyhnul, pokles dvě čtvrtletí po sobě ale její definici odpovídá.

V dlouhodobějším výhledu byl Bernanke již optimističtější. „Očekáváme, že ekonomická aktivita ve druhém pololetí zesílí, a to z části díky výsledkům stimulačních měnových a rozpočtových politik,“ zdůraznil. Tento trend by měl pokračovat i v roce 2009.

Oživení ekonomické situace má napomoci agresivní snížení úrokových sazeb, které Fed od srpna 2007 snížil více než na polovinu na současných 2,25 procenta. Prosazovat se bude také vliv vládního stimulačního balíčku, díky kterému se v létě sníží daňové sazby pro fyzické osoby i pro podnikatele.

Americkou ekonomikou otřásají vážné problémy již od loňského léta, kdy ji zasáhla hypoteční krize. Ministerstvo obchodu USA minulý týden navíc oznámilo, že růst amerického hospodářství v posledním kvartále 2007 prudce zpomalil na 0,6 procenta ze 4,9 procenta, kterých dosahoval v období červenec - září. Za celý minulý rok vzrostl hrubý domácí produkt Spojených států pouze o 2,2 procenta, což představuje nejpomalejší tempo od roku 2002, kdy vedoucí ekonomika světa čelila vážným problémům v důsledku teroristických útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon.