Kvůli mírné zimě uhynula třetina včelstev, včelaři žádají kompenzaci

Praha - Čeští včelaři požadují po státu mimořádnou dotaci jako kompenzaci za rekordní úhyn včelstev. Celkové škody odhadují až na 240 milionů korun. Až třetina z celkového množství včelstev uhynula kvůli roztoči přenášejícímu infekci, proti které se včely neumějí bránit.

Díky posledním dvěma mírným zimám se rozmnožili roztoči přenášející takzvanou varoázu. Ta pochází z Indie a evropské včely jsou proti ní bezbranné. Letos jí za oběť padlo až 150 tisíc českých včelstev. Škodu včelaři odhadují na 240 milionů korun. Největší ztráty, přes padesát procent, hlásí okresy Praha-západ a Rokycany. „Přirovnal bych to k malé katastrofě. Na české poměry je to nezvyklý úhyn, až výjimečný,“ zdůrazňuje tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Varoáza řádí po celé Evropě. Nejvíce jsou postižené Slovensko, Polsko a Německo. Tam odhadují škody na milion eur. Na poptávce po zdravých včelách naopak vydělají největší vývozci, Austrálie a Nový Zéland. Jedno včelstvo se dnes prodává za 2 500 korun.

Snížení stavu včelstev dělá vrásky na čele také evropským úředníkům. Třetina lidské potravy je totiž závislá na opylení. Evropská unie proto ročně českým včelařům vyplatí na obnovu včelstev 30 milionů korun, dalších 10 přidává stát. Kvůli letošním ztrátám však teď včelaři požadují mimořádnou dotaci až do výše 80 milionů. „Ministerstvo zemědělství hodlá podpořit včelaře. Zamýšlená částka se pohybuje okolo patnácti milionů korun,“ dodává k tomu mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Úbytek včelstev pocítí také zákazníci v obchodech. Pravděpodobně se totiž odrazí v cenách medu. Kilogram zatím stojí mezi osmdesáti až sto padesáti korunami.

Vydáno pod