Delta Air Lines a Northwest Airlines vytvoří největší aerolinie na světě

New York - Americké letecké společnosti Delta Air Lines a Northwest Airlines se sloučí, a dají tak vzniknout největší letecké firmě na světě. Fúze, která se uskuteční výměnou akcií, bude mít hodnotu přes tři miliardy dolarů.

Nová společnost bude létat pod praporem Delty, zaměstná na 75 tisíc lidí a ročně by měla vydělat až 35 miliard dolarů. Šéfovat jí bude dosavadní generální ředitel Delty Richard Anderson. Stejně jako současná Delta a Norhwest, budou i nové aerolinie vzniklé jejich fúzí v rámci letecké aliance SkyTeam partnerem například ruského Aeroflotu, francouzsko-nizozemské Air France-KLM, ale také Českých aerolinií.

Kontrakt má podle představitelů společností pomoci ke zvýšení výkonnosti a posílení konkurenceschopnosti aerolinií na mezinárodním poli. Firmám umožní snížit kapacitu a zvýšit ceny letenek.

Fúze jsou jednou z mála možností, jak se vyrovnat se současnou krizí amerického leteckého průmyslu. Ten sužují především vysoké ceny pohonných hmot a oslabující americká ekonomika. Většina aerolinek tak hospodaří v červených číslech, některé z těch slabších už byly dokonce nuceny vyhlásit bankrot. Jen za poslední dva týdny zkrachovaly Aloha Airlines, Champion Air, ATA Airlines, Skybus Airlines a Frontier Airlines.

Samotná Delta vystoupila z bankrotové ochrany loni na jaře a odmítla nabídku na převzetí od US Airways Group. O možném spojení Delty s některou konkurenční leteckou společností se pak začalo mluvit začátkem letošního roku. Kromě Northwestu se přitom spekulovalo také o United Airlines.