Kellner zvítězil ve sporu o ruskou pojišťovnu Ingosstrach

Moskva - Česká finanční skupina PPF Investments, kterou ovládá miliardář Petr Kellner, vyhrála spor s ruským oligarchou Olegem Děripaskou o pojišťovnu Ingosstrach. Ruský arbitrážní soud dnes rozhodl, že valná hromada, na které Děripaskovy firmy prosadily navýšení základního kapitálu Ingosstrachu, je neplatná.

Skupina Bazovyj Element ruského miliardáře Olega Děripasky, která ovládá většinový podíl v Ingosstrachu, prosadila navýšení kapitálu na čtyřnásobek právě v době, kdy se PPF stala vlastníkem 38,5 procenta akcií jedné z nejvýznamnějších ruských pojišťoven. Pokud by k navýšení došlo, pro PPF by to fakticky znamenalo snížení tohoto podílu pod deset procent, což by výrazně omezilo její vliv na rozhodování pojišťovny. Kellner u soudu argumentoval tím, že rozhodnutí bylo učiněno bez vědomí PPF Investments vědomí.

Děripaska i vedení pojišťovny Ingosstrach dává otevřeně najevo, že si PPF jako minoritního akcionáře nepřejí. Bazovyj Element již dříve zveřejnil prohlášení, podle kterého je ochoten podíl PPF v pojišťovně odkoupit. S tím ale PPFI nesouhlasí. Podle zástupců českého investora se dá počítat s odvoláním ruské strany. Dají se tak čekat další dva nebo tři soudy. Obě strany nabízejí vyjednávání.

Děripaska, který je nejbohatším ruským oligarchou, je považován za člověka velmi blízkého prezidentu Vladimiru Putinovi. Ten sice v květnu v prezidentském úřadu končí, je však téměř jisté, že bude mít velmi silný vliv i na svého nástupce Dmitrije Medveděva. Verdikt soudu je proto do jisté míry překvapivý. V minulosti bylo v Rusku obvyklé, že soudy rozhodovaly podle přání hlavy státu.