Rusové dostali v Česku bankovní licenci, je to první nová banka po deseti letech

Praha - Na svém webu to uvedl ekonomický deník E15. Dalo se očekávat, že rozhodnutí České národní banky (ČNB) padne už dnes, nejzazší termín pro rozhodnutí měla být neděle. Půjde o první banku pod ruským kapitálem v Česku, banka je dceřinou firmou První česko-ruské banky (PČRB). Vlastnický podíl v bance prý patří i plynárenskému gigantu Gazprom.

„Dostali jsme od ČNB dopis, v němž je uvedeno, že získáváme právo na registraci Banky mezinárodní spolupráce v Česku,“ řekl deníku E15 výkonný šéf PČRB a zároveň majoritní podílník banky Roman Popov.

Povolení k registraci fakticky znamená udělení licence. Banku mezinárodní spolupráce je nutné zaregistrovat do měsíce. Základní kapitál nové banky na českém trhu bude podle Popova 600 milionů korun. Tyto peníze již byly převedeny na účty bank v Česku.

Vstupu na český trh v minulosti bránila nejasná majetková struktura, ta už je zřejmě více průhledná, a tak se v nejbližším období dá očekávat fyzický vstup subjektu na český trh. Vedení banky potvrdilo, že se nadále hodlá věnovat rozvoji česko-ruských vztahů.

První česko-ruská banka byla v Rusku založena v roce 1996 a ovládala ji tehdejší česká Investiční a poštovní banka. Po pádu IPB se vlastnictví banky postupně dostalo pod kontrolu Rusů. Česká licence otevře bance dveře do Evropské unie, ve které platí, že licence v jedné zemi automaticky platí i v dalších zemích unie.

O vstup na český trh uvažuje odnož francouzské banky BNP Paribas, Cetelem. Nedávno oznámila záměr usilovat o bankovní licenci v Česku německá banka LBBW.