Microsoft se po nelegálních Vistách zaměří i na Windows XP

Praha - Společnost Microsoft, která dnes spustila kampaň proti nelegálním uživatelům svého nejnovějšího operačního systému Vista, chce do tří měsíců stejně postupovat i proti pirátským kopiím mnohem rozšířenějších Windows XP. Uvedl to manažer divize Windows tuzemského zastoupení Microsoftu Tomáš Koška.

Vistu má nyní v Česku zhruba 600 tisíc uživatelů. Až pětina z nich ho přitom podle některých odhadů používá bez platné licence. U staršího Windows XP, který je vůbec nejrozšířenějším operačním systémem, je podíl nelegálních uživatelů až 30 procent.

Microsoft v rámci aktualizace Windows spustí v počítačích uživatelů
aplikaci, která je schopná rozpoznat a zlikvidovat programy, které obcházejí proceduru aktivace licencí nebo ji odkládají na neurčito.

Pokud program rozpozná nelicencované Windows, přepne pozadí n obrazovce do černé barvy a označí vodotiskem systém za nelegální. Pokud si uživatel operační systém nezlegalizuje do 30 dnů, přestanou mu Windows fungovat. Jedinou věc, kterou počítač uživateli po uplynutí třicetidenní lhůty povolí, je registrace Windows po internetu.

Microsoft dosud proti používání nelegálních kopií bojoval spíše osvětou. Poslední více než tři roky běžel například program Výhody legálních Windows, v rámci kterého uživatelům nabízel zkontrolování jejich počítače a případně výhodný nákup licence. Legalizačních sad firma podle Košky prodala několik set tisíc. Společnost prověřila celkem 4,5 milionu počítačů. Software je v současnosti také mnohem cenově dostupnější a cena nejlevnějších Windows začíná kolem 1500 korun.

Míra počítačového pirátství je v Česku 39 procent. Průměr v EU je o čtyři procentní body nižší. Vedle operačního systému Windows je v tuzemsku nejvíce nelegálně kopírovaným softwarem kancelářský balík Office od Microsoftu, počítačové hry a grafické programy jako je AutoCAD nebo Photoshop.