OECD: Pro Česko je nezbytné pokračovat v reformním úsilí

Praha - Česká republika se zatím vyhýbá negativním vlivům světové úvěrové krize. K tomu, aby si udržela rychlý, ve světovém kontextu poměrně výrazný růst musí ale pokračovat v přijímání dalších reformních opatření. Vyplývá to ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes v Praze představil generální tajemník OECD Angel Gurria.

Organizace předpokládá, že si Česká republika zatím udrží rychlý hospodářský růst z minulých let. Hrubý domácí produkt by měl letos vzrůst o 4,5 procenta, v roce 2009 by se měl zvyšovat tempem okolo 5 procent. „S problémy, které teď máme po celém světě, je tento výhled extrémně pozitivní,“ zdůraznil Gurria. Díky „správným rozhodnutím“, která české autority přijaly, se podle něj daří čelit i nepříznivým podmínkám na trhu s ropou.
 
Aby se Česko podobně příznivě vyvíjelo i v budoucnu, nesmí ale usnout na vavřínech. Zpráva zdůrazňuje nutnost pokračování v reformním snažení. Klíčové je především dokončení reformy veřejných financí a přijímání změn v penzijním systému. „Pokud nezměníte politiku, tak nebude z čeho brát na penze, a přijde exploze, kterou nebude možné řešit,“ varoval generální tajemník. Jedním z prvních kroků, který by měla ČR podniknout, je zvýšení věku pro odchod do důchodu.
 
OECD vládním garniturám doporučuje ale i řadu dalších opatření. Zkvalitnit by se mělo například fungování trhu práce. Zvýšit by se měla především jeho pružnost. Mělo by rovněž být snazší skloubit profesní a rodinný život.
 
Premiér Mirek Topolánek (ODS) přijal hodnocení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj s nadšením. „Já jsem s touto zprávou spokojen, včetně kritiky, která nás zcela právem vybízí k větší důslednosti,“ uvedl. Nešetřil ale kritikou opozice, která podle něj reformní úsilí české vlády, které je v souladu s doporučeními OECD, často blokuje. Topolánek by spíše ocenil, kdyby přicházela s konstruktivními návrhy řešení.

Omlouváme se čtenářům. Záznam prezentace Ekonomického přehledu ČR je z technických důvodů netlumočen. Projev Angela Gurrii je proto k dispozici pouze v anglickém znění.