Slovensko má prý razítko pro přístup k eurozóně jisté

Brusel - Evropská centrální banka a nejspíše i Evropská komise začátkem května podpoří přijetí eura na Slovensku. ČTK to dnes sdělily dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje. V minulosti se sice objevovaly obavy, že by cestu Bratislavy do eurozóny mohla zastavit udržitelnost inflace, ale tyto dohady se prý "rozplynuly".

Slovensko formálně splnilo všechna potřebná kritéria k přijetí společné evropské měny, které je naplánováno na začátek roku 2009. Jediným možným zádrhelem tak zůstával strach některých ekonomů, že se Slovákům nepodaří udržet „na uzdě“ růst spotřebitelských cen po případném vstupu do eurozóny.

Jak se bude inflace vyvíjet v dalších letech, by měla předpovědět prognóza, kterou Evropská komise zveřejní v pondělí. Jeden ze zdrojů, který je blízký vyjednávání o euru, však ČTK potvrdil, že ani ekonomická předpověď na kladném stanovisku Evropské centrální banky nic nezmění, přestože EK prý prognózu „úzkostlivě tají“.

Slovensko ovšem nemá úplně vyhráno ani po případném doporučení Evropské centrální banky a Evropské komise, které by mělo padnout 7. května. Vstup země do eurozóny ještě musí schválit členské státy Evropské unie. Osud eura na Slovensku mají v rukou především velké státy, z nichž některé zatím o svém postoji mlží. Některé zdroje upozorňují především na nejasný postoj Francie.