UBS má ztrátu 11,5 miliardy franků, propustí 5500 lidí

Curych - Největší švýcarská banka UBS prodělala v prvním čtvrtletí 11,54 miliardy franků (asi 178,5 miliardy Kč). Chystá se proto na velké propouštění, během příštích dvou let z ní má odejít 5 a půl tisíce zaměstnanců. Curyšský finanční dům zasáhla hypoteční krize vůbec nejhůř ze všech velkých bank. Teď se dokonce spekuluje o jeho rozdělení a částečném prodeji.

Už se zdálo, že investiční banky jsou z nejhoršího venku. Osud švýcarské UBS ale ukazuje opak. Přestože její ztráta za první čtvrtletí vyzněla o téměř půl miliardy franků lépe než podle dubnových odhadů, divize správy majetku UBS přilákala za čtvrtletí pouze 5,6 miliardy franků. Analytici toto číslo považují za alarmující, jelikož počítali s přílivem 9 miliard.


UBS se už dohodla s americkou investiční společností BlackRock na prodeji cenných papírů v hodnotě 15 miliard dolarů odvozených od problematických hypoték, a zbavila se tak nejrizikovějších operací. „Závislost na hypotečním trhu ve Spojených státech jsme tím snížili o 60 procent,“ uvedl Marcel Rohner, výkonný ředitel banky.


UBS Záchranná opatření však zřejmě UBS přijala příliš pozdě a americká krize ji stále táhne ke dnu. Letos na jaře odepsala banka dalších skoro 19 miliard dolarů, dohromady tak její ztráty z odpisů přesáhly 37 miliard. To je mnohem víc než u ostatních bankovních ústavů, a to včetně těch amerických.


Krize v UBS stála místo jejího šéfa Marcela Ospela, jehož chyby teď bude napravovat Peter Kurer. Peníze mu chybět nebudou, jelikož se teď banka podruhé chystá navýšit základní kapitál a investovaly do ní také fondy ze Singapuru a Blízkého východu.


Někteří akcionáři trvají na tom, aby se UBS zbavila problémové investiční větve a ponechala si jen výnosnou privátní klientelu. Takový vývoj předpokládá i Petr Žabža, ředitel správy majetku banky Salomon Oppenheim: „Myslím, že bude docházet k tomu, že banky se stanou více specializované, méně univerzální.“


Nejznámější dosavadní obětí hypoteční krize je Bear Stearns. Poté, co se ocitla na pokraji bankrotu, ji převzala konkurenční JP Morgan. Teď se z ní chystá propustit 10 tisíc zaměstnanců. Mezi oběťmi úvěrové krize jsou také banky Citigroup, Goldman Sachs a další.