Česko přitvrdí v boji proti praní špinavých peněz

Praha - Změnit peníze pocházející z nelegální činnosti na tzv. čisté peníze, to nyní bude v České republice zase o něco těžší. Poslanci dnes schválili zákon, který počítá s povinnou identifikací zúčastněných stran při převodu finančních prostředků, které přesahují 1000 eur (asi 25 000 korun). Změnu Česku nařizovala směrnice Evropské unie.

Nový zákon snižuje hranici pro uchovávání údajů o klientovi ze současných 100 000 korun na zhruba 25 000 Kč. Schraňovat nutné údaje budou převážně banky. V případě, že by transakci začala později vyšetřovat policie, bude možné dohledat, kdo ji zadal.

Podezřelé obchody budou nově povinně evidovat nejen instituce bankovního trhu, ale například také advokáti, notáři, soudní exekutoři, auditoři a daňoví poradci. Stejnou povinnost budou mít i podnikatelé, pokud přijmou platbu v hotovosti v hodnotě nad 15.000 eur (asi 375.000 korun).

Zpřísnit se má rovněž dohled nad finančními transakcemi „politicky exponovaných osob“, mezi které zákon řadí ministry, poslance a senátory, soudce či vysoce postavené diplomaty a vojáky. Přísnější kontrola se ale bude vztahovat pouze na zahraniční funkcionáře, nikoliv na české politiky. Výjimka pro české politiky se nelíbí ministru vnitra Františku Bublanovi, který ji považuje za špatnou interpretaci evropského práva. Ve sněmovně proto požadoval změnu sporné pasáže. Poslanci jeho pozměňovací návrh ale zamítli.   

Analytický útvar ministerstva financí eviduje ročně asi 3000 oznámení o podezřelých transakcích. Po jejich vyhodnocení podávají úředníci každý rok zhruba 100 až 150 trestních oznámení. Špinavé peníze pocházejí podle odborníků nejčastěji z daňových úniků, zneužívání informací v obchodním styku a z úplatků.