Premiér Putin: Kvalita života v Rusku bude do 15 let na úrovni nejvyspělejších zemí

Moskva - Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes podle očekávání potvrdila kandidaturu Vladimira Putina do premiérského křesla. Mezi priority své budoucí vlády Putin ve svém projevu k zákonodárcům zařadil podporu ekonomických svobod, makroekonomickou stabilitu a hospodářský rozvoj Ruska spojený se zaměřením na inovace.

Velkou část svého vystoupení, koncipovaného v podstatě jako programové prohlášení vlády, věnoval Putin ekonomické problematice. Hlavní snahou nového kabinetu bude úsilí dostat míru inflace v zemi do jednociferných hodnot. Klíčové je pro vládu i překonání dlouhodobého zastarávání ruské infrastruktury. Kvalita života v největší zemi světa by se do 15 let měla dostat na úroveň srovnatelnou s nejvyspělejšími zeměmi světa. Rusko podle nového premiéra také musí aktivněji investovat v zahraničí a s pomocí pevného rublu se stát stabilizátorem a jedním z regionálních středisek světového finančnictví.

Klíčem je nový daňový systém

Svých záměrů by Putin chtěl dosáhnout vytvořením daňového systému, který by podpořil modernizaci ruské ekonomiky a stimuloval růst investic do infrastruktury, nových technologií nebo do vzdělávání a zdravotnictví. Nevyhnutelné je podle něj například snížení daňové zátěže naftařských a plynárenských společností. „Všichni víme o vysokých cenách energetických zdrojů na světových trzích. A přitom my sami odebíráme významnou část tohoto zisku, asi 75 až 80 procent různými způsoby do rozpočtu,“ podotkl Putin.

Na nezbytné investice vlády i ze soukromého sektoru čeká dopravní infrastruktura. Podle Putina už existuje strategie jejího rozvoje do roku 2030 a podrobný federální program do roku 2015. Nový premiér plánuje do roku 2010 investice do infrastruktury oproti dnešnímu stavu zdvojnásobit. K prosazování svých plánů v parlamentu, který po volbách ovládla Putinová strana Jednotné Rusko, má exprezident pohodlnou většinu 315 ze 450 křesel.