Slovenská policie ochrání oběti lichvy před vystěhováním

Bratislava - Slovenská policie vyrazila proti lichvářům. Úroky u nabízených půjček se často šplhají do obrovských výšin a celé rodiny mohly během okamžiku přijít o střechu na hlavou. Nový příkaz teď ale staví policisty na stranu dlužníků a lichváři již nebudou moci vystěhovat své dlužníky na ulici.

„Došlo k zásadní změně a ta spočívá v tom, že nemůže v žádném případě dojít ke svévolnému vyklizení bytu. To se může stát jen v rámci exekučního výkonu,“ vysvětluje Andrea Polačiková, zástupce mluvčího policejního prezídia.

„Policisté mohli zasáhnout i v minulosti, kdyby měli jasněji definované příkazy,“ tvrdí advokát Ján Čarnogurský zastupující oběti lichvy. Vystěhování dlužníků zažil mnohokrát, nový příkaz policejního prezidenta proto považuje za významný krok. Zvýší se právní jistota a ochrana lidí. Oběti lichvy zpravidla pocházejí z nižších společenských vrstev s menším vzděláním, příjmem a podobně. 

Neplatiči tak mají naději, že budou moci ve svých domech zůstat a získat čas splatit dluh, anebo se práv domáhat u soudu. Nedávná analýza odhalila, že úroky při úvěrech dosahují na Slovensku v některých případech až 400 procent. Vláda proto zvažuje, že ustanoví jejich horní hranici. Ani takový krok lichvu zřejmě nezastaví, ale podle právníků by mnohé vyřešil.