MfD: ČSOB odepíše ze zisku 1,65 miliardy korun

Praha - ČSOB si letošní rok odepíše ze svého majetku a zisku 1,65 miliardy korun. Jedná se o částku, kterou banka dosud vedla v účetnictví jako pohledávku vůči státu, vzniklou při převzetí zkrachovalé IPB. Odpis peněz nařidila ČSOB Česká národní banka, která dohlíží na tuzemské finanční instituce. Informace přinesla Mladá fronta Dnes.

„Dne 21. března roku 2008 dala ČNB bance pokyn k odúčtování pohledávky,“ cituje deník z výroční zprávy ČSOB za minulý rok. Mluvčí ČSOB potvrdil, že banka požadavku bankovního dohledu vyhoví. „Lokální statutární výkazy ČSOB za druhé čtvrtletí roku 2008 ukážou čistý zisk snížený o 1,65 miliardy korun,“ řekl MfD mluvčí Ivo Měšťánek. Loni banka za celý rok vykázala čistý konsolidovaný zisk 10,8 miliardy korun. 

Měšťánek zároveň upozornil, že vymazání pohledávky se nijak neprojeví v bilanci belgické skupiny KBC, která ČSOB vlastní. Pohledávku banka považuje za stále platnou, proto ji jen v rámci účetnictví přesunula mimo svou hlavní bilanci. Proti rozhodnutí ČNB podaly ČSOB a KBC rozklad. V účetnictví ČSOB byla pohledávka 1,65 miliardy korun navýšena o 122 milionů Kč z výnosových úroků.

ČSOB je přesvědčena, že stát jí dluží peníze v rámci záruk, které jí
poskytl před osmi lety při převzetí zkrachovalé IPB. Stát odmítá bance
pohledávku IPB za společností J. Ring proplatit a tvrdí, že ČSOB při jejím
vymáhání udělala chyby. Obě strany se kvůli dědictví po IPB vzájemně žalují u arbitráže v Paříži. 

ČNB vedla v ČSOB takzvanou dohlídku už více než rok. Argumentem k nařízení odpisu pohledávky mohlo být podle MfD stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten ministerstvu financí na jeho dotaz odpověděl, že by peníze nemohlo ČSOB vyplatit, protože by se mohlo jednat o zakázanou státní podporu. Hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí ČSOB zveřejní ve čtvrtek.