Školští odboráři protestovali kvůli navrhovanému rozpočtu

Praha - Před úřadem vlády dnes demonstrovalo na tři sta zástupců školských odborů. Nelíbí se jim, že rozpočet regionálního školství pro příští rok by měl vzrůst jenom o 1,5 procenta. Odboráři se také obávají, že pokud bude schválen nynější návrh rozpočtu, nebudou mít školy v příštím roce dostatek financí například na nákup nových učebních pomůcek.

O konečné podobě rozpočtu bude vláda jednat až příští středu. Pokud se navrhovaná částka pro školství nezvýší, hodlají odboráři v protestech pokračovat. Ministryně školství Dana Kuchtová však žádné změny nechystá. „Návrh rozpočtu, který jsme předávali za resort, je už uzavřený. Jednání probíhala a byla intenzivní. Myslím, že se mi podařilo dosáhnout velkých ústupků ze strany ministra financí i ostatních členů vlády. Všichni jsme museli udělat kompromis,“ hájí své stanovisko Kuchtová.

Podle odborářů jsou platy školských pracovníků v nepodnikatelské sféře jedny z nejnižších, hůře jsou na tom jen zaměstnanci v kultuře. Odbory se navíc obávají, že mzdy jim neporostou rychleji ani v dalších letech. Podle Františka Dobšíka z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství není zvýšení platů hlavním důvodem protestů. Prioritou je podle něj pokrytí potřeb resortu jako takového. „Pokud paní ministryně vydobyla 117 miliard oproti 113 miliardám v loňském roce, tak to nepokryje ani inflační růst, takže hovořit o rozvoji vzdělávání v této zemi je jedna velká kamufláž,“ prohlásil Dobšík ve vysílání České televize.

V posledních třech letech se připravovala reforma, podle níž mají školy začít učit podle vlastních osnov. Podmínky pro učitele se průběžně zlepšovaly, hlavně důsledkem úbytku žáků. „Na startu reformy se učitelé zčistajasna dozvídají to, že platy jim v příštím roce vyrostou o jeden a půl procenta. Inflace může být až třikrát vyšší. Pokud by náhodou chtěli vyšší mzdy, tak musí odcházet mnohem víc učitelů než dosud,“ řekl ve vysílání ČT24 novinář Petr Holub (video), který se problematikou školství dlouhodobě zabývá.

Ministryně Kuchtová obavy odborářů nesdílí a jejich protesty nepovažuje za adekvátní. „Finance jsou zajištěny takové, aby nedošlo k žádnému poklesu celkových výdajů do školství,“ uzavřela Kuchtová.

Petra Bahounková, Radka Zajícová