Čeští pracovníci se hromadně vracejí ze zahraničí

Praha - Kvůli silnému kurzu domácí měny se Čechům už tolik nevyplácí pracovat v zahraničí. V přepočtu za svou práci dostávají už jen o pár korun více než by dostali v tuzemsku. Stále více Čechů se proto vrací zpátky domů, loni šlo o několik tisíc. Trend však neplatí pro všechny profese, například lékaři se v zahraničí stále uplatní lépe.

Práce v cizině byla ještě před nedávnem receptem mnoha Čechů na dobrý výdělek. Po vstupu České republiky do Evropské unie jich odešlo pracovat do zahraničí skoro 80 tisíc. Ne všem se však práce v cizině vyplatila. Smutnou zkušenost udělala například Veronika Bartošová na Novém Zélandu. „Byli jsme velice zklamaní, protože jsme si vydělali ještě míň, než kdybychom dělali klasickou brigádu v Česku, my jsme se dokonce zadlužili,“ vzpomíná.

Čeští pracovníci se ze zahraničí houfně vrací. Loni opustilo sousední Rakousko přes 1400 Čechů, stovky lidí se už letos vrátily z dříve populární Velké Británie. Důvodem, proč se mnoho Čechů vrací zpět do vlasti, je podle analytiků především silná koruna. „Není to tak dávno co se kurz koruny k dolaru pohyboval kolem 45 korun, dnes jsme již na úrovni 15 korun,“ říká analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Čestný prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek vidí i další důvody, proč Češi stále raději pracují doma. „Za posledních deset, patnáct let se v Čechách mnohem zvýšila úroveň infrastruktury,“ říká.

V cizině zůstávají lékaři, ostatní jezdí studovat

Namísto práce jezdí Češi do zahraniční pobyty již spíše studovat. „Tento rok je klesající zájem o pracovní i au-pair pobyty, naopak se zvýšil zájem o jazykové pobyty,“ říká Šárka Hauserová z agentury StudyLine.

Práce za hranicemi zůstává atraktivní už jen pro několik profesí, například pro lékaře. V zahraničí podle České lékařské komory často seženou místo snáze než v Česku. „Česká lékařská komora každoročně eviduje velký počet lékařů, kteří odjíždějí do zahraničí. Ten počet se prakticky nemění, žádaní jsou hlavně internisti, chirurgové, doktoři z velkých oborů,“ potvrzuje mluvčí ČLK Michal Sojka.

Práce v tuzemsku se stává atraktivní nejen pro Čechy, přitahuje také stále více cizinců. Nejčastěji pocházejí zahraniční pracovníci z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu.