Tesco chystá prodej potravin přes internet

Praha - Obchodní řetězec Tesco bude od příštího roku zřejmě prodávat potraviny i přes internet. Na tuto službu jsou už zvyklí jeho zákazníci ve Velké Británii, kde si za ni Tesco účtuje v přepočtu něco přes stokorunu. Potraviny se v Česku dosud přes internet neprodávaly, Globus umožňoval jen on-line objednávku uzenin.

Zákazník si za paušální poplatek vybere na internetu zboží a čas dovážky, a to buď ve stejný, nebo příští den. Tesco by však nákup podle britského modelu zatím představilo jen pilotně. Po jeho zavedení v některých prodejnách počká, jak se novinka osvědčí.

Tisková mluvčí společnosti Tesco Jana Matoušková říká, že zákazník při internetovém nákupu najde položky, které nakupuje často, automaticky na osobní titulní stránce. Nemusí je už pak jednotlivě vyhledávat.

On-line prodej zvažují i jiné obchody, v tvrdé konkurenci to berou jako další benefit zákazníkovi. O novince uvažuje taky společnost Ahold. Kdy on-line prodej zavede, se rozhodne na základě toho, jak dopadnou internetové prodeje potravin její sesterské společnosti v Nizozemí. Konkurenční řetězec ASDA v Británii nabízí stejnou službu dokonce zdarma, když zákazník nakoupí za více než 50 liber (zhruba 1500 korun).

Pohodlí versus čerstvost

Výhody on-line nákupů jsou evidentní. Z pohodlí domova nebo kanceláře se zákazníci mohou vyhnout stresu z nakupování v obřích supermarketech. Vyhnou se tak impulsivním nákupům další až třetiny věcí, které původně vůbec koupit nechtěl.

Je však třeba zohlednit specifika on-line prodeje.„Potraviny jsou citlivé na teplotu, proto je nutné dobře nastavit systém dodávání potravin do domácností tak, aby byl zachován teplotní řetězec,“ říká mluvčí řetězce Ahold Libor Kýtýr. „Je potřeba pro rozvoz využít speciální auta, která toto umožňují,“ doplňuje Matoušková.

Zavedené internetové obchody novinku vítají s tím, že podobná služba v tuzemsku chyběla. On-line experiment již částečně spustil Globus, ale pouze při prodeji masa. Na internetu je možné si ho objednat, vyzvednutí je ale možné jen v prodejně.