Čína má nejvíc uživatelů internetu, v e-byznysu ale zaostává

Peking - Čína překonala v počtu uživatelů internetu Spojené státy a stala se v tomto ohledu světovou jedničkou. Čínské centrum pro informace o internetové síti (CNNIC) dnes oznámilo, že počet uživatelů internetu dosáhl v červnu 253 milionů lidí, o 56 procent víc než před rokem. Internet tak v nejlidnatější zemi světa používá pětina obyvatel.

„Toto je poprvé, kdy počet uživatelů internetu v Číně drasticky překonal Spojené státy, což z Číny učinilo světovou jedničku,“ oznámilo CNNIC. Podle odhadů výzkumné firmy Nielsen Online používalo světovou síť minulý měsíc zhruba 223 milionů Američanů.

Čínské úřady používání internetu podporují. V zemi je podle nich prostor pro další velký růst. Čínský internet však stále trpí řadou neduhů. Největší brzdou dalšího rozvoje je stále přísná státní regulace a cenzura. Uživatelům internetu v Číně dokonce hrozí vězení za posílání e-mailů, jež kritizují komunistický režim nebo podle názoru úřadů porušují nejasné zákony o bezpečnosti země.

Peking blokuje přístup k internetovým stránkám, které provozují disidenti, ochránci lidských práv a některá zahraniční zpravodajská média. Uživatelé internetu v Číně například nemohou navštěvovat stránky YouTube či další zahraniční servery, kde se objevily videozáznamy březnových protivládních protestů v Tibetu.

Přes pokračující nárůst počtu uživatelů čínský internet z finančního hlediska stále zaostává za USA i řadou dalších zemí. Čínští podnikatelé se však světovou síť učí rychle využívat.

Celkové tržby čínských internetových firem loni stouply téměř o polovinu na 40,5 miliardy jüanů (téměř 90 miliard korun). V roce 2010 by podle výzkumné firmy Analysy International měly dosáhnout 137,5 miliardy jüanů.