Rozhodnutí o pokutě pro RWE je v nedohlednu

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské souteže (ÚOHS) prozatím nerozhodne o zrušené pokutě 240 milionů korun pro RWE Transgas. Koncem loňského roku mu krajský soud nařídil, že musí své dřívější verdikty kvůli chybám přehodnotit. Úřad chce ale počkat na rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), ke kterému se odvolal.

Největší český prodejce plynu, společnost RWE Transgas, dostal pokutu za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť. Původně úřad v rozhodnutí uvedl i další prohřešky a vyměřil pokutu 370 milionů korun, později ji ale snížil.

Sankci ovšem zrušil krajský soud kvůli procesním chybám. Nelíbilo se mu, že Antimonopolní úřad posuzoval provinění firmy podle českého i evropského práva. Šéf soutěžního úřadu Martin Pecina ale takovou metodu nepovažuje za chybnou, podobně podle něj úřad postupuje i v jiných případech.

Již v minulosti Pecinovi lidé požádali Nejvyšší správní soud, aby jim zatím povolil užívat dosavadní metodiku. Nyní se rozhodl usnesením zajistit, že nemusí o případu rozhodnout, dokud nebude znát názor NSS. Pokud NSS verdikt krajského soudu potvrdí, bude muset ÚOHS rozhodnout do šesti měsíců od právní moci rozsudku NSS. Pokud ale vyhoví stížnosti úřadu, bude se případem znovu zabývat krajský soud a rozhodnutí ÚOHS bude následovat do půl roku od právní moci rozsudku krajského soudu.