České firmy v Číně využívají olympiádu k obchodním jednáním

Praha - Do Číny v těchto dnech směřuje nejen mnoho sportovců, novinářů či diváků, ale také zástupci firem expandujících do zahraničí. Vede je k tomu ohromný potenciál čínského trhu, který prodělal během posledních třiceti let rozsáhlé ekonomické reformy a získává stále větší vliv ve světové ekonomice. Také představitelé tuzemských firem již putují do hlavního města Číny. V následujících dnech by měly probíhat schůzky premiéra Mirka Topolánka se všemi zástupci českých firem, které doposud působí na čínském trhu.

Pro české vývozce je však stále snadnější prosazení na jednotném trhu Evropské unie než v asijské mocnosti. Nastínil to velvyslanec České republiky v Číně Vítězslav Grepl. „Čína je samozřejmě ohromným trhem ,ale představa, že v něm figuruje 1,6 miliardy lidí, je mírně zavádějící. Na 750 milionů lidí představuje rolníky, kteří nejsou schopni na celkový trh aktivně podporovat,“ dodal Grepl.

V očích Číny má Česká republika jako člen Evropské unie svou váhu, prozatím však nepředstavuje nejzásadnější partnery Číny na poli obchodu či vědy. Problémem českých firem jsou především odlišné zvyklosti Číňanů při obchodním jednání. Ke zlepšení důvěry a vzájemných kontaktů mohou přispět i zástupci české politické scény, kteří na zahajovací den her přijíždějí. Právě v prvních dnech olympiády budou probíhat hlavní jednání mezi čínským prezidentem a premiérem se svými protějšky.

Vydáno pod