Zisk českých bank za pololetí se vyšplhal téměř na 21 miliard

Praha - Čtyři největší banky v tuzemsku, mezi nimi Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a UniCredit Bank, za pololetí dohromady vykázaly čistý zisk takřka 21 miliard korun. Ve stejném období loni činil jejich výdělek 17,5 miliardy korun. Jedná se tedy o meziroční růst zisku o téměř 20 procent.

Jistotu banky čerpaly ze stále silnější ochoty Čechů a českých firem zadlužovat se, i když kvůli rostoucím úrokovým sazbám za méně výhodných podmínek. Třeba České spořitelně meziročně stoupl celkový objem klientských úvěrů o 18 procent na takřka 433 miliard korun a její čisté úrokové výnosy se zvedly o 14,3 procenta na 10,3 miliardy korun.

V protikladu se zisky českých bank byly výsledky předních zahraničních peněžních institucí, které doplácely na celosvětovou finanční krizi odstartovanou před zhruba rokem americkou hypoteční krizí, a nucené odpisy investic. Zisk britské HSBC Holdings, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě, se v prvním pololetí propadl o 29 procent. Čistý zisk americké společnosti Bank of America se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o více než 40 procent.

Rozdíly mezi tuzemskými a zahraničními institucemi vysvětloval analytik firmy Atlantik finanční trhy Petr Sklenář: „Velké americké i západoevropské banky jsou více zaměřeny na investiční bankovnictví než domácí bankovní domy, které se zaměřují primárně na úvěrování domácností a firem a příjem vkladů.“ Česká ekonomika navíc přes zpomalení silně roste, naproti tomu USA i západoevropským státům možná hrozí recese.

Nepříznivá globální situace a její důsledky se postupně začnou více projevovat i v tuzemsku. Viditelným dopadem se již podle šéfa Československé obchodní banky Pavla Kavánka stalo posilování koruny. „V tomto ohledu jsem pro euro,“ uvedl Kavánek. Obezřetněji se podle něho zřejmě budou chovat zahraniční majitelé českých podniků.