Ruský miliardář Děripaska se vzpírá Kellnerovu plánu dostat se blíž Ingosstrachu

Praha - Dosud neznámý ruský soud pozastavil výkon akcionářských práv dceřiných firem PPF Investments (PPFI), které spravují finance podnikatele Petra Kellnera, ve druhé největší ruské pojišťovně Ingosstrach. Registrátoři odepřeli těmto minoritním akcionářům místa v dozorčí radě pojišťovny, ačkoliv na ně měli právo.

Při své obraně přistoupila PPFI k neobvyklému kroku. Dnes má v ruském listu Izvěstija vyjít inzerát, v němž se obrací na ruské soudce, aby poskytli informace o tom, který soud toto rozhodnutí vydal.

Situace byla ještě před pár týdny pro PPFI příznivá. Společnost měla konečně získat přístup do dozorčí rady Ingosstrachu. Registrátoři však po hlasování příslušné hlasy pro zástupce PPFI nezapočetli s odvoláním na „nařízení výkonu rozhodnutí“. To, kdo takové rozhodnutí vydal, se zástupci PPFI nedozvěděli.

Právě utajená soudní rozhodnutí se často vyskytovala v devadesátých letech, která mnozí Rusové považují za období divokého kapitalismu. Postižená strana nemá šanci se odvolat, když ani neví, kdo takový verdikt vydal. Spekuluje se o tom, že v případě Ingosstrachu mohlo jít o rozhodnutí soudu daleko od Moskvy, který by správně podobnou záležitost neměl vůbec posuzovat.

PPFI má k řízení pojišťovny nadále zapovězený přístup. Tato situace vyhovuje především hlavnímu Kellnerovu soupeři, nejbohatšímu ruskému podnikateli Olegu Děripaskovi. Ten má v Ingosstrachu majoritu a snaží se PPFI z pojišťovny dostat pryč. PPFI drží podíl 38,5 procenta.

V případě, že se potvrdí pozastavení hlasovacích práv společnosti PPFI, není vyloučeno, že na zářijové valné hromadě bude firma oslabena proti dalšímu Děripaskovu útoku. Ten by například mohl zopakovat svůj loňský pokus o navýšení základního jmění Ingosstrachu a rozmělnění Kellnerova podílu.

Kellner zatím neháže flintu do žita. Proti průběhu valné hromady podala PPF Investments žalobu k moskevskému arbitrážnímu soudu a postěžovala si regulátorovi finančních trhů v Rusku. PPFI je přesvědčena, že se výroční valná hromada Ingosstrach konaná 27. června 2008 s přestávkou do 23. července uskutečnila s flagrantním porušením platné legislativy.