V pražském Siemensu se kvůli neshodě zaměstnanců a vedení zastavila výroba

Praha - Úderem dvanácté se ve společnosti Siemens Kolejová vozidla zastavila výroba. Stávku vyhlásila odborová organizace KOVO v reakci na stav jednání s vedením firmy. Zaměstnanci se bouří především kvůli plánovanému propouštění a kvůli tomu, že se koncern rozhodl chránit zaměstnance v Německu až do roku 2010, kdežto jiným zemím se tohoto privilegia nedostalo. Ve 14 hodin dvouhodinová výstražná stávka skončila.

K protestům se připojilo zhruba 700 z celkového počtu 1100 zaměstnanců, kteří ve zličínské továrně pracují. „Nikdo nepracoval. Obešlo se to ale bez problémů,“ uvedl po skončení stávky předseda odborové organizace KOVO Josef Středula. Odbory se k tomuto razantnímu kroku rozhodly po třetím kole jednání s vedením podniku o balíčku sociálních opatření, kterými bude firma kompenzovat zaměstnancům hrozící ztrátu zaměstnání. Odboráři přitom už jednou proti postupu vedení stávkovali.

S čím jde do stávky KOVO

„Odborový svaz KOVO se domnívá, že nabídky, které předložili zástupci Siemens, neodpovídají vážnosti situace, pohrdají zaměstnanci a jejich dovednostmi, a ještě zhoršují již tak vážný stav,“ vysvětlil Středula.

Dnešní stávka má mít pouze výstražný charakter. Jednání odborů a vedení firmy mají pokračovat v pondělí 25. srpna. Pokud ale nebudou úspěšná, hrozí odboráři výraznějšími akcemi. Protestovat chtějí například před sídlem Siemensu v Mnichově nebo by mohli přerušit práci na neurčito.

Čemu neustoupí vedení?

Vedení koncernu odbory nechápe a považuje stávku za neoprávněnou. Balíček sociálních výhod, který zaměstnancům nabídlo, šel nad rámec zákona i kolektivní smlouvy. Když ho odbory nepřijaly, vyzvala je firma k tomu, aby předložily vlastní návrh. Odboráři tak ale neučinili. „Důvodům té stávky moc nerozumím. Určitě to zhorší atmosféru při dalších jednáních,“ podotkl mluvčí podniku Petr Sedláček.

Proč vlastně nespokojenost?

Plánované uzavření nebo prodej pobočky Siemens Kolejová vozidla oznámil koncern Siemens koncem července poté, co již začátkem měsíce informoval o záměru propustit na celém světě až 17 tisíc lidí. Firma chce tímto způsobem bojovat s poklesem zisku. České odbory kritizují především to, že Siemens chce chránit pracovní místa v Německu, o ostatní země se ale nestará. Závazek vedení, že až do prodeje či případného uzavření firmy v polovině příštího roku nepropustí jediného zaměstnance, považují odbory za nedostatečný.

Češi v tom nebudou sami

Vlivná německá odborová organizace IG Metall včera vyzvala k zachování pracovních míst v pražském dceřiném podniku německého koncernu Siemens AG. Odbory z Německa i dalších evropských států vyslovily podporu výstražné stávce zaměstnanců zličínské továrny, kterou KOVO vyhlásil. A podle šéfa německých odborů Bertholda Hubera někteří kolegové z Německa, Slovenska, Francie nebo Itálie přijedou do Česka a připojí se ke stávce.

Co dál?

Další jednání se má uskutečnit v pondělí za účasti zástupců koncernového vedení Siemens AG. Pokud nabídka odboráře opět neuspokojí, chtějí zorganizovat mezinárodní protest před sídlem koncernu v Mnichově, případně chystat dlouhodobější stávky včetně časově neomezeného protestu.