Japonsko napumpuje do ekonomiky až 3 biliony jenů

Tokio - Japonská vláda vnímá strádání lidí i podniků, v době, kdy životní náklady i náklady podnikání dramaticky rostou, jim přispěchá na pomoc. Balík opatření obohatí ekonomiku v přepočtu o téměř 500 miliard korun. Zatím není jasné, zda oznámená suma čítá jen extra náplast do výdajové stránky rozpočtu, nebo jde o sumu všech i mimorozpočtových opatření vlády. O konkrétní sumě se tak vlastně jen spekuluje. Jisté je datum, konec září, kdy japonská vláda pošle ekonomice tučnou injekci.

Pověření ministři (ekonomiky - Kaoru Yosano, financí - Bunmei Ibuki a předseda japonské vlády Yasuo Fukuda) ale nezávisle na sobě naznačili, že suma, která obohatí skomírající rozpočet, bude vyšší než 2 biliony jenů. Šéf vládnoucí Liberálnědemokratické strany Kósuke Hori vidí limit ve třech miliardách jenů.

„Pokud se zastaví kola ekonomiky, byla by to větší tragédie, než pustit nějaké jeny,“ uvedl předseda strany Nové Kometo Akihiro Ota. Japonsko je totiž žhavým kandidátem recese. Hospodářský růst v posledních obdobích se téměř zastavil. Nepůjde prý ale o prosté navýšení výdajů za účelem stimulace poptávky. Zdroje chce kabinet získat uvolněním devizových rezerv a rozpuštěním některých speciálních fondů.

„Bude lepší pustit si něco žilou, než se zadlužovat,“ uvedl Ota, junior v koalici. Japonsko totiž trápí největší poměr dluhu proti HDP, je nejvyšší mezi zeměmi řazenými do kategorie průmyslových. Dluh převyšuje HDP o polovinu.

Vydáno pod