Bakalova RPG RE si nechá 45 tisíc severomoravských bytů, opraví je sama

Ostrava - Realitní skupina RPG Real Estate (RPG RE), kterou spoluvlastní Zdeněk Bakala, neprodá svých 45 tisíc severomoravských bytů. Hodlá naopak investovat 700 milionů eur (přes 17 miliard korun) do oprav někdejších bytů OKD. S rozhodnutím nesouhlasí nájemníci, kteří dlouhodobě usilují o koupi bytů.

Společnost RPG RE překvapivě zdůvodňuje své rozhodnutí starostí o bonitu případných kupců. „Bytový fond není možné prodat, protože lidé nemají v době hypoteční krize přístup k penězům. V drtivé většině by si museli půjčit od bank, které tvrdí, že nákup tolika nemovitostí není možný,“ vysvětlil Bakala.

Skupina podle Bakaly nechce prodávat byty jednotlivě, aby mohla investovat do zlepšení bytových domů i jejich okolí. Do obnovy chce nějakým způsobem zapojit nájemníky i radnice.

Nájemníci bytů, kteří se spojili do sdružení BYTYOKD.CZ, ale rozhodnutí RPG RE tvrdě odmítají. "Podle námi zpracovaného průzkumu si 97 procent
nájemníků v Ostravě, Havířově, Opavě nebo Karviné chce byty koupit a
peníze na ně mají. Pochopitelně vědí, že se kupují celé domy. Argumentovat hypoteční krizí je naprostý vrchol," řekla nájemnice a členka sdružení Helena Řegutská.

Sdružení nájemníků argumentuje, že RPG RE nedodržuje veřejný slib, podle které měla skupina do letošního roku představit plán na prodej bytů současným nájemníkům.