Všechny zdravotní pojišťovny musí zadávat tendry, rozhodl ÚOHS

Brno - Všechny české zdravotní pojišťovny musí zadávat své zakázky v řádných výběrových řízeních podle zákona o veřejných zakázkách, stejně jako státní instituce. Dosud tak přitom některé nečinili. O povinnosti rozhodl precedenčním verdiktem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který se zabýval konkrétní zakázkou Hutnické pojišťovny. Některé pojišťovny sice nepatří státu, hospodaří ale s veřejnými penězi, řekl dnes nový vedoucí sekce veřejných zakázek ÚOHS Pavel Herman.

V minulosti už některé pojišťovací domy měly kvůli zakázkám potíže. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna se sice zákonem o veřejných zakázkách řídí, přesto v několika případech chybovala a ÚOHS jí za to vyměřil sankce v celkové výši přes milion korun. Později je ale sám zrušil. Nedávno největší tuzemské zdravotní pojišťovně nařídil, aby přehodnotila zakázku na dodavatele nových evropských průkazů za 56 milionů korun.

V Česku funguje deset zdravotních pojišťoven, ministerstvo zdravotnictví ale v současnosti posuzuje několik dalších žádostí na získání licence potřebné pro zahájení činnosti zdravotní pojišťovny. Již fungující pojišťovny vybraly na pojistném jen za letošní první čtvrtletí 52 miliard korun.