České peněženky zdobí už téměř 9 milionů platebních karet

Praha - Banky v tuzemsku registrovaly na konci června téměř 8,85 milionu vydaných platebních karet, což představovalo meziroční nárůst o více než 7,2 procenta. O 21 procent pak meziročně stoupl počet kreditních karet, kterých bylo přes 1,26 milionu. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

Většina karet je v Česku stále debetních, ty jsou vydávány bezplatně klientům při zřízení účtu. U nás novějším druhem platebních karet jsou karty kreditní, kterými se dá na rozdíl od debetních karet nakupovat na dluh. V Čechách ještě nejsou moc dobře zavedené, ale na Západě jsou používané zcela běžně.

Umožňují v podstatě okamžitou půjčku s bezúročným obdobím na vrácení peněz. Pokud si ovšem klienti splatnost neohlídají, můžou se dočkat i 30procentního úroku. „Vysoké úroky jsou jednou z věcí, kterým se mohou držitelé snadno vyhnout díky bezúročněmu období,“ říká šéfredaktor Investujeme.cz Petr Zámečník.

Na českém trhu se z historických důvodů a určitému odporu vůči riziku více uplatňují karty debetní. Těch bylo letos vydáno přes jeden milión, tedy o pětinu víc než loni.

Češi stále využívají karty zejména pro výběry hotovosti, loni ve druhém čtvrtletí tak vybrali z bankomatu přes 140 miliard korun. V obchodech zaplatili kartami jen necelých 39 miliard korun.