Esemesky jsou v Česku dražší než je evropský průměr

Praha - Poslání esemesky nebo mobilní internet vyjdou v Česku dráž, než je průměr Evropské unie. Zatímco tuzemský uživatel zaplatí za poslání SMS z předplacené karty například u Telefóniky O2 zhruba 13,4 eurocentu, tedy asi 3,20 koruny, v Evropě je to v průmětu 11,6 centu. Vyplývá to ze srovnání Českého telekomunikačního úřadu.

Nejvíce - v průměru 20 centů - zaplatí za poslání textové zprávy Rakušané. Draho vyjdou esemesky také Němce a Kypřany, tamní operátoři si za ně účtují 19,7, respektive 19 centů. Naopak nejlevněji lze naopak posílat textové zprávy v Dánsku, Estonsku, na Maltě či v Rumunsku, kde se ceny pohybují od 2,6 do pěti centů.

Vnitrostátní ceny SMS jsou zhruba na třetinové úrovni proti cenám textových zpráv v rámci roamingu, tedy při posílání SMS z ciziny. Eurokomisařka Viviane Redingová proto nedávno přišla s návrhem na snížení těchto cen na 11 eurocentů.

Dražší je i mobilní internet 

Cena za vysokorychlostní mobilní připojení k internetu je v tuzemsku rovněž nad úrovní EU. Zatímco v Česku za připojení umožňující stáhnout největší objem dat zákazník platí 1070 korun, tedy zhruba 45 eur měsíčně, evropský průměr je 37 eur. Nejvyšší ceny jsou ve Španělsku, kde se blíží 70 eurům měsíčně, následuje Francie, Bulharsko a Belgie. Nejnižší poplatky za mobilní internet si naopak užívají zákazníci ve Finsku, Irsku, Lucembursku, Rumunsku a Slovinsku.