U vedoucích pracovníků je největší poptávka po manažerech řízení prodeje

Praha - Nedostatek manažerů a kvalifikovaných pracovníků a špatně zaměřené české školství, jsou nejčastější výhrady průmyslníků na trhu práce. Disproporce existuje mezi nabídkou a poptávkou především v oblastech informačních technologiích nebo v automobilovém průmyslu. Jsou to obory, které sem přitáhly velké investory. Ti se tady usadili a začali vytvářet další pracovní místa.

„Kvalifikované pracovní síly se ale nyní nedostává a situace je tím pádem složitější než před lety,“ poukázal ředitel personální agentury Grafton Milan Novák. Například podle výzkumu Vysoké školy ekonomické je přes 70 procent manažerů přesvědčeno, že jejich zaměstnanci nejsou, až na jednotlivé výjimky, na mezinárodním trhu schopni konkurence.

„Odborných pracovníků je stále stejně, jen je větší počet pracovních příležitostí. Mnoho českých, slovenských a polských manažerů odešlo otvírat nové trhy do Ruska nebo na Ukrajinu. Protože tam udělali velice dobrou práci, posílají je nadnárodní firmy na další trhy jako je Čína nebo Indie. V současné době probíhá jakási repatriace topmanažerů, kteří uspěli ve Spojených státech, Velké Británii nebo Německu. Pokud mají příležitost, rádi se vracejí zpátky do Česka,“ popsal Jan Bubeník s personální a poradenské firmy Bubeník Partnars.

Receptem na nedostatek kvalitních pracovníků může být i lepší integrace manažerek po mateřské dovolené zpátky na flexibilnější pracovní úvazek nebo práci z domova. „Firmy, které budou přicházet s lepšími řešeními, budou vyhrávat v souboji o talenty,“ tvrdí Bubeník.

S ohledem na pokles ekonomiky a větší konkurenci je podle odborníků největší poptávka po manažerech v oblastech řízení prodeje, řízení center sdílených služeb a manažerech IT.