Britské banky HBOS a Lloyds TSB jednají o sloučení

Londýn - Největší britská hypoteční banka HBOS jedná o fúzi s domácím konkurentem Lloyds TSB. Informaci dnes HBOS potvrdila s tím, že jednání jsou v pokročilé fázi. V případě spojení obou bank, vznikne hypoteční gigant s tržní hodnotou asi 50 miliard dolarů (870 miliard korun). Přední britská bankovní skupina Lloyds je na britském hypotečním trhu čtvrtý největší účastník s podílem osmi procent. Spojená skupina by měla na tomto trhu podíl 28 procent.

Pro britské antimonopolní úřady bylo spojení HBOS a Lloyds donedávna nepředstavitelné. Situaci ovšem změnila úvěrová krize, která ohrožuje samu existenci bank. Pro Lloyds by spojení mohlo být výhodné z hlediska snížení nákladů, zvýšení podílu na trhu a zlepšení ziskových marží.

HBOS se dostala pod tlak, protože její financování je více než u jiných britských bank závislé na mezibankovním trhu. Úroky u mezibankovních půjček přitom v posledních dnech po bankrotu banky Lehman Brothers a dalších událostech prudce stouply a vzrůstá neochota bank vzájemně si půjčovat. Podle analytiků, by v případě zvýšených výběrů vkladů měla HBOS velký problém.

Akcie banky HBOS již šestý den po sobě prudce klesají. Dnes ráno se akcie nejprve propadly o 50 procent, poté však výrazně oživily a přešly do mírného zisku. Úřad pro finanční služby však uvedl, že HBOS je dobře kapitalizovanou bankou, která si financuje své aktivity uspokojivým způsobem. Mluvčí HBOS ujistil, že banka má k dispozici dostatečné kapitálové zdroje.