Průzkum: České firmy se kvůli krizi chystají zmrazit zaměstnancům mzdy

Praha - Polovina českých firem v příštím roce kvůli ekonomické krizi zmrazí svým zaměstnancům mzdy. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory (HK), kterého se zúčastnilo téměř 1200 podniků. Třetina dotázaných manažerů chce platy zaměstnancům zvyšovat pouze o inflaci, která je odborovými svazy odhadována na 3,5 procenta. Reálný růst mezd by tak zřejmě byl minimální, jednalo by se o nejnižší zvýšení platů v historii české ekonomiky. Vyplývá to z informací serveru iHned.cz.

„Musíme počkat, jak to bude vypadat se zakázkami, ale kdybychom si mohli vybrat, tak bychom nový rok začali bez růstu platů, a pak by se vidělo. Prioritou je pro nás udržet pracovní místa,“ potvrdil tiskový mluvčí ČZ Strakonice Jan Pěnkava.

Odboráři protestují. „I firmy, které chtějí přidat pouze o inflaci, by si měly uvědomit, že v mnoha případech z toho mohou vzniknout nepříjemné konflikty,“ uvedl Josef Středula z odborového svazu Kovo.

Zmrazit platy, či propouštět? 

Podniky však podle ekonomů nemají jinou možnost. Pokud by je odbory dotlačily ke zvýšení platů, musely by se zřejmě uchýlit k propouštění. „Odboráři si musí uvědomit, že zvýšení platů může být nakonec vykoupeno určitou redukcí pracovních míst,“ řekl prezident HK Petr Kužel.

Řada firem bude propouštět i tak. Podle průzkumu s tím příští rok počítá každý čtvrtý podnik a jen za poslední měsíc takové plány oznámilo zhruba pětadvacet společností, naposledy například tachovský Alfa Plastik či letňanská Avie.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas připravuje novelu zákoníku práce, která by firmám umožnila snáze zaměstnávat lidi na částečný úvazek a podpořit tento typ pracovních smluv slevami na sociálním pojištění. Kromě toho se již projednává snížení nemocenské a příspěvku na politiku zaměstnanosti. Lepší možnosti získávání prostředků ze sociálního fondu k podpoře zaměstnanosti zas oceňuje na záchranném balíčku EU ministr financí Miroslav Kalousek.