Za listopad stát dluží 6,5 miliardy korun, za celý rok odhaduje schodek na 60 miliard

Praha - Státní rozpočet skončil ke konci listopadu se schodkem 6,5 miliardy korun. Loni za stejné období rozpočet vykázal přebytek 12,8 miliardy korun. Podle Strategie financování a řízení státního dluhu ministerstvo financí (MF) očekává za celý letošní rok schodek ve výši 60 miliard korun. S koncem roku se hospodaření státu přitom tradičně kvůli vyšším výdajům zhoršuje. Původně MF počítalo na letošní rok se schodkem 70,8 miliardy korun, který v létě navýšilo na 71,3 miliardy korun.

Horší listopadový výsledek hospodaření podle ministerstva způsobily letošní převody peněz do Státního fondu dopravní infrastruktury, které již dosáhly 28 miliard korun. Dalším důvodem je rovněž květnový přesun 12 miliard korun na Správu železniční dopravní cesty.

Celkové příjmy státu stouply meziročně od ledna do listopadu o téměř 39 miliard korun na 947 miliard korun. Za celý rok MF počítá s příjmy 1050,3 miliardy korun. „Meziroční růst ovlivnily především příjmy z daní a poplatků a příjmy z pojistného na sociální zabezpečení,“ uvedl úřad.

Celkové výdaje státu stouply meziročně o 58 miliard na 953,5 miliardy korun. Na sociální dávky včetně důchodů mířilo 366,4 miliardy korun. Celkové výdaje by za celý rok měly činit 1121,6 miliardy korun.

Pro příští rok ministerstvo financí naplánovalo státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Rozpočet v prvním čtení schválila již Poslanecká sněmovna. Podle kritiků rozpočet počítá s příliš optimistickým růstem ekonomiky. Ministr financí nevylučuje kvůli nižšímu růstu ekonomiky ještě další škrty ve výdajích jednotlivých ministerstev.