Sklárny ve Světlé prý mají kupce, který chce udržet výrobu

Světlá nad Sázavou - Radnice ve Světlé nad Sázavou má zájemce, který chce koupit tamní sklárny Sklo Bohemia a obnovit v nich strojní výrobu skla. Soukromá firma, která svůj plán dnes představila městské radě, by už ve druhém čtvrtletí příštího roku chtěla ve sklárnách nabídnout práci třem stovkám lidí. Jméno investora však radnice neuvedla. Na zadlužené sklárny, v nichž pracovalo přes 1 200 lidí, byl v pátek prohlášen konkurz.

Místostarosta města Josef Böhm uvedl, že o koupi celých skláren má zájem místní podnikatel, který se pohyboval i ve sklářství. Je to první investor, který se na radnici objevil. Kdysi byl zaměstnán ve Sklo Bohemia, později byl spolumajitelem jedné menší sklárny v okolí Světlé. „Ale podrobnosti týkající se firmy nám nesdělil,“ řekl Böhm.

Radním prý podnikatel řekl, že za ním stojí jiné společnosti, včetně zahraniční sklárny. Zároveň je upozornil na to, že se nechystá vracet k tradiční ruční výrobě broušeného křišťálu, která dosud tvořila část výrobního programu skláren.


Investor usiluje o podporu světelské radnice proto, že na páteční schůzce věřitelů Sklo Bohemia byl prodej skláren jako celku zamítnut. Věřitelé se dohodli na tom, že se majetek společnosti bude zpeněžovat po částech. „Ale myšlenka, aby se ta sklárna prodala celá, se nám líbí víc,“ podotkl Böhm. Podnikatel prý se svým záměrem vystoupí i na středečním zasedání městského zastupitelstva ve Světlé.

Aktivita světelské radnice se ale nelíbí insolvenčí správkyni skláren. „Aktivita města není na místě. Nemůže nic rozhodnout. Já to beru jako neprostou dezinformaci,“ řekla České televizi.

Na sklárny Sklo Bohemia byl 28. listopadu uvalen konkurz, když vůči nim věřitelé uplatnili pohledávky v hodnotě téměř 5,5 miliardy korun. Hodnota nevyplacených mezd přesahuje 200 milionů, zaměstnanci dostali výplatu naposledy za srpen. Zítra se má rozhodovat, zda jim budou alespoň poskytnuty předvánoční půjčky.