Slovensko rostlo pomaleji, přesto však zůstává nejrychlejší

Bratislava - Ochlazení hospodářství se nevyhnulo ani sousednímu Slovensku. Podle údajů slovenského statistického úřadu zpomalil tamní hrubý domácí produkt růst ve třetím čtvrtletí na 7 procent ze 7,9 procenta v předchozích třech měsících. I přes zpomalení se však Slovensko zřejmě udrželo na přední pozici mezi zeměmi Evropské unie.

Růst slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí táhly vzhůru zejména investice, které se meziročně zvýšily o 7,3 procenta. Problémy západních trhů se však už projevily na exportních číslech. Od července do září vzrostl slovenský vývoz jen o 2,7 procenta.

I přes pomalejší růst hospodářského výkonu si Slovensko zřejmě udrželo nejvyšší tempo růstu mezi zeměmi visegrádské čtyřky. HDP Česka vzrostl podle předběžného odhadu o 4,7 procenta, Polsko vykázalo ve třetím čtvrtletí růst o 4,8 procenta a HDP Maďarska předběžně stoupl o 0,8 procenta.

Statistici snížili předpověď letošního růstu ekonomiky na 7,1 procenta ze 7,9 procenta v předchozím odhadu. Slovensko tak podle očekávání nezopakuje loňský rekordní výsledek, kdy si HDP připsal 10,5 procenta.