Až 4 tisíce lesníků přijde o práci

Praha - Lesnictví je další odvětví, které pociťuje útlum hospodářství. Podle lesníků prý až 4 tisíce z nich nebudou mít v příštím roce práci a budou muset být propuštěni. Dobře jde na odbyt pouze palivové dřevo. Jenomže to tvoří v rozpočtech větších firem jen zanedbatelnou položku.

Ještě před dvěma lety cena dřeva rostla a lesníci ani nestačili dodávat zákazníkům, stavebním firmám nebo papírnám. První výkyv poptávky nastal po orkánu Kyrill. Letos se čekalo, že cena suroviny opět poroste. Stal se ale pravý opak. „Od počátku roku 2008 velmi výrazně klesly ceny dřeva. Dá se říct, že až o 40 procent,“ uvedl Miloš Balák ze Sdružení podnikatelů lesního hospodářství.

Lesnické firmy reagují pružně. Výrazně omezují těžbu. Ty, kterým to smlouvy dovolují, ruší kontrakty se státním podnikem. Odhad v řádu až tisíců propouštěných je reálný i podle mluvčího Lesů ČR Radka Drahného. „Dotkne se to prakticky každého, kdo v lesnictví dělá,“ upozorňuje.

Problém ještě zhoršuje fakt, že české firmy vyvážejí dřevo hlavně do zemí, kterých se finanční krize dotkla nejvíc. Jedinou komoditou, která roste, je palivové dříví. Větším firmám to ale, podle jejich šéfů, příliš nepomůže.