K evropskému stanovisku na dalším protikrizovém summitu zemí G20 se přidá Brazílie

Rio de Janeiro - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho brazilský protějšek Luiz Inacio Lula se po prvním dnu summitu EU - Brazílie shodli na společném prosazování zájmů při nadcházejícím summitu zemí G20 v dubnu v Londýně, kde by mělo být navázáno v politickém postupu proti globální finanční krizi. Oba státníci rovněž připravili základní bezpečnostní dohodu mezi zeměmi.

„Shodli jsme se na tom, že věci se musí změnit, a to od základu,“ uvedl po schůzce Sarkozy. „Do Londýna pojedeme se společnou vizí nad budoucí formou Mezinárodního měnového fondu a dalšími otázkami,“ dodal. Na globálním rozhodování se musí podílet více zemí než doposud, shodli se oba státníci.

Brazílie je jednou z největších ekonomik latinskoamerického regionu a velkým diplomatickým spojencem Evropy. Dnes se očekává podpis zástupců Brazílie a Evropské unie na základní bezpečnostní spolupráci. Francie už dříve podporovala snahu Brazílie o získání stálého křesla v Radě bezpečnosti OSN. Částí dohody bude i francouzská podpora vývoje brazilských jaderných ponorek.

Lula neopomněl poslat vzkaz ani do Spojených států. „Prezident Obama má podporu lidu jako málokterý prezident na světě, je třeba taky upozornit na to, že Spojené státy jsou zodpovědné za 60 procent krize,“ uvedl.