Britská ekonomika padá do hluboké recese, táhne dolů i libru

Londýn - Britská ekonomika má zřejmě nakročeno do hlubší recese, než se čekalo. Tamní hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí snížil o 0,6 procenta, přičemž původní odhady statistického úřadu byly o desetinu nižší. Jedná se o nejhorší čtvrtletní propad od roku 1990. Rodina států procházejících recesí se dnes navíc rozšířila o další dva státy. Nejnovější statistická data totiž ukázala pokles HDP ve druhém čtvrtletí v řadě ve Španělsku a na Novém Zélandu.

Nové údaje potvrdily obavy, že se britská ekonomika propadá do hluboké recese, podle odborníků může být ještě hůře. „Pokles, který pravděpodobně uvidíme ve čtvrtém čtvrtletí a prvním čtvrtletí, bude mnohem horší než to, co jsme viděli ve třetím čtvrtletí,“ řekl analytik Matthew Sharratt ze společnosti Bank of America.

Revize hospodářského růstu posílila očekávání, že britská centrální banka bude muset přikročit k dalšímu uvolňování měnové politiky. Banka přitom už začátkem tohoto měsíce podle předpokladů snížila úrokové sazby o celý procentní bod na dvě procenta.


Británie se zatím formálně nenachází v recesi, která je definována jako minimálně dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou. Statistický úřad dnes totiž potvrdil, že ve druhém čtvrtletí britská ekonomika pouze stagnovala. V recesi se ovšem nově nachází Španělsko a Nový Zéland, které ve třetím čtvrtletí zaznamenaly pokles ve výši 1,5 resp. 0,4 procenta.

Problémy má také britská měna

Kvůli hospodářské krizi se také zvětšuje schodek britského rozpočtu a znatelně klesá kurz britské libry. Investoři očekávají, že splácení dluhu se britské vládě prodraží, a nejsou už ochotní v librách ukládat své prostředky. Podle aktuálního kurzu ČNB se libra prodává za 27,936 koruny, přesně před rokem přitom měla ještě hodnotu přes 36,5 Kč.

Sami Britové očekávají, že jejich nadcházející dovolená může být až o 30 procent dražší, prodraží se jim například i předvánoční nákupy ve Francii. Slabá libra je však dobrou zprávou pro Iry, kteří jezdí nakupovat do Severního Irska, kde se platí librou. Na vyšší tržby se proto mohou těšit severoirští maloobchodníci.

Kvůli ztrátám britské libry se na ostrovech znovu rozpoutala diskuse o vstupu do eurozóny. Hlavním problémem ovšem nyní je, že Británie nesplňuje maastrischstská kritéria. Nevešla by se do fluktuačního pásma, Británie má navíc příliš velký schodek státního rozpočtu.