Od ledna budou zaměstnanci opět marodit první tři dny zadarmo

Praha - Od Nového roku se znovu změní režim vyplácení nemocenské. První tři dny pracovní absence budou nemocní v karenční lhůtě, jinými slovy bez nároku na peníze. Dalších jedenáct dní jim budou dávky hradit zaměstnavatelé a teprve poté přejde odpovědnost za vyplácení nemocenské na stát. Jedná se již o třetí změnu v nemocenské za poslední rok.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce úpravou vyplácení nemocenské předejít častým nešvarům jako například protahování víkendu dvěma dny na nemocenské či posílání zaměstnance domů marodit, když zrovna není práce. Za první tři dny nemoci už od ledna lidé nebudou dostávat náhradu mzdy.

O tom, že tato změna v nemocenské přináší své efekty, se už vláda mohla jednou přesvědčit. Obdobný krok už jednou provedla, novelu pak ovšem zrušil Ústavní soud. „U malých organizací do 20 zaměstnanců krátkodobá pracovní neschopnost do 14 dnů poklesla dokonce o neuvěřitelných 45 procent,“ říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Vláda proto navíc ve sněmovně prosadila snížení nemocenského pojištění, a to pro zaměstnance na nulu a o jedno procento méně pro zaměstnavatele. Od roku 2010 pak o další 0,9 procentního bodu.„Znamená to tedy, že zaměstnavatelé tím podstatně více získají. Úspora na těchto odvodech bude vyšší než i při průměrné nemocnosti vyplácené náhrady mzdy v době nemoci,“ tvrdí Nečas.

Další novinka, tedy prvních 11 dní nemocenské hrazených zaměstnavateli, zástupcům podnikatelů nevadí tolik, jako spíše nejasná dikce zákona. „U těch zaměstnavatelů, kde je nerovnoměrná pracovní doba, jsou obavy z toho, aby se nedopustili chyby, za které by poté mohli být sankcionováni,“ říká generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. Firmy na druhou stranu získají i větší pravomoci. Pokud budou mít pocit, že někdo jen simuluje, budou na něj moct poslat kontrolu.

S tím, aby nemocenskou první dva týdny nemocenské platili zaměstnavatelé, přišla už sociální demokracie. Výhrady však má k prvním třem dnům nemocenské, které by podle ní neměly být neplacené.

Platby na nemocenské pojištění
Zdroj: ČT24