Arabské ropné země se dohodly na vytvoření měnové unie

Maskat - Ropné velmoci Arabského poloostrova vytvoří měnovou unii a zavedou jednotnou měnu. Dohodly se na tom na dnešním summitu Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC), která integruje spojence USA v regionu. Měnovou unii tyto země plánují již dlouho, až dosud však jejich snahy k cíli nevedly.

„Měnová unie byla schválena,“ prozradil agentuře Reuters jeden z náměstků generálního tajemníka rady. Dodal však, že zatím nebyla vyřešena otázka umístění budoucí centrální banky měnové unie. O sídlo na svém území prý usilují Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn a Saúdská Arábie.

Většina států Rady pro spolupráci v Perském zálivu má své národní měny zafixované na americký dolar. Měnová unie jim má dát možnost přejít na flexibilnější devizový režim. Zúčastněné státy si od ní ale slibují také usnadnění vzájemného obchodu a lepší ochranu národních ekonomik proti tlaku globalizace.

Státy Perského zálivu usilují o zavedení společné měny již delší dobu. Od roku 2006 ale jednání ustrnula na mrtvém bodě poté, co se Oman rozhodl, že se k měnové unii nepřipojí.