Pražská burza uzavřela nejčernější rok v historii

Praha - Konec dnešního obchodování na pražské burze udělal tečku za dosud nejhorším rokem v historii největšího českého akciového trhu. Po dnešním poklesu o 1,08 procenta skončil hlavní index PX na 858,2 bodech. Znamená to, že za celý rok 2008 ztratil neuvěřitelných 52,72 procenta. Takový propad pražská burza nepamatuje za více než 15 let své existence.

Zřejmě nikdo z těch, kdo letos investovali peníze do českých akcií, nebude na rok 2008 vzpomínat v dobrém. Turbulence na světových trzích zasáhly i akcie obchodované v Praze. Z pražské burzy tak podle tržní kapitalizace, tedy součinu cen akcií a jejich počtu, za rok odplynulo zhruba tři čtvrtě bilionu korun.

Nejvíce zaplakali majitelé cenných papírů společnosti CME vlastnící televizi Nova, prodejce ojetých vozů AAA Auto, developerů ECM a Orco Property nebo těžební společnosti New World Resources. Tržní hodnota těchto firem s v průběhu roku propadla o více než tři čtvrtiny.

Krize přišla ze zahraničí

„Za letošním vývojem stojí především panické výprodeje na všech světových trzích, začínající recese, pokračující problémy finančního sektoru a také propad cen komodit, který srazil dolů i akcie energetických firem,“ shrnuli analytici Komerční banky.

O většinu ztrát a odliv zahraničního kapitálu, který má na pražské burze hlavní úlohu, se postaraly dvě prodejní vlny. První lednová byla spojená s obchodníkem, který banku Société Générale, majitelku Komerční banky, připravil o miliardy eur. Druhá již byla mnohem silnější a vyvolal ji zejména pád americké investiční banky Lehman Brothers. V říjnu PX klesl na letošní dno 699,8 bodu.

Akcie developerů letos patřily k nejprodávanějším, protože nejvíce doplatily na ztížené financování, ochlazení realitního trhu a předchozí strmý vzestup cen. Akcie Orco Property propadly o 92 procent a akcie ECM odepsaly 78,3 procenta. U akcií ECM se dokonce začalo spekulovat o jejich odchodu z pražské burzy, což většinový majitel ECM odmítl.

Výprodejům se nevyhnuly akcie jediného letošního primárního úpisu firmy NWR, které zase postihlo splasknutí bubliny na komoditním trhu. Akcie NWR přišly o 83,5 procenta. Cenné papíry energetické skupiny ČEZ, největší a nejvíce obchodované emise na trhu, spadly z podobných důvodů jako NWR o 42,4 procenta.

Nový vlastník a nová konkurence

Letošek ovšem pražské burze přinesl i další dva nové milníky. Prvním z nich byla bezesporu změna majitele, 92,4procentní podíl v pražské burze získala na podzim burza vídeňská. Další velkou událostí letošního roku byl pro český akciový trh vznik druhé pražské burzy. Burzovní licenci totiž získal RM-Systém finanční skupiny Fio.