Gazprom od zítřka ukončí dodávky plynu ukrajinským odběratelům

Moskva -  Jednání ruského plynařského koncernu Gazprom s ukrajinskou stranou o dodávkách zemního plynu v příštím roce na Ukrajinu skončila dnes v Moskvě bezvýsledně. Oznámil to šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller. Rusko-ukrajinský spor může ohrozit i tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006. Ukrajinský Naftogaz totiž pohrozil, že v případě ukončení dodávek plynu pro Ukrajinu by mohl konfiskovat plyn určený pro evropské zákazníky.

Přerušení dodávek Ukrajině by mohlo narušit i tranzit plynu dále do Evropy. Ukrajinský Naftogaz totiž již dříve pohrozil, že v případě ukončení dodávek plynu pro Ukrajinu by mohl konfiskovat plyn určený pro evropské zákazníky. Gazprom to označil za „vydírání“.

Gazprom

„Od 10:00 hodin rána (8:00 SEČ) 1. ledna Gazprom v plném objemu ukončí dodávky plynu ukrajinským odběratelům,“ řekl Miller s tím, že „veškerá odpovědnost za situaci leží na ukrajinské straně“.

 Situací se dnes před televizní kamerou zabývali i ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin. Pohrozili Kyjevu „vážnými následky“, pokud by přistoupil k odběru plynu pro evropské zákazníky.

Dodávky pro ukrajinský trh tvoří přibližně desetinu plynu proudícího plynovodem na Slovensko a dále do Evropy. Pokud by Ukrajinci začali odebírat „cizí“ plyn, zaregistrovala by to podle ruské zpravodajské televize Vesti nejprve kompresorová stanice ve Veľkých Kapušanech na východě Slovenska.

Podle šéfa Gazpromu Kyjev dosud nesplatil ani dluh za dřívější dodávky, přesahující dvě miliardy dolarů, ani neakceptoval návrh na nižší ceny dodávaného plynu, tedy nepřistoupil na nový kontrakt pro příští rok.

Přes Ukrajinu do Evropy putuje 80 procent ruského plynu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do Česka, které dovozem z Ruska kryje přibližně 80 procent spotřeby suroviny. Český RWE Transgas ale neočekává v souvislosti se sporem žádné problémy se zásobováním českých odběratelů.

Plynovod
Zdroj: ČT24