Brown chce letos vytvořit 100 tisíc pracovních míst

Londýn - Britský premiér Gordon Brown slíbil, že se v letošním roce postará o vytvoření 100 000 nových pracovních míst. Chce toho dosáhnout díky programu veřejných prací. Uvedl také, že bude tlačit na banky, aby opět zmírnily podmínky k poskytování úvěrů a situace na trhu s úvěry se vrátila do běžného stavu. Britská ekonomika čelí nejhoršímu ekonomickému poklesu za několik desetiletí.

Brownova vláda nalila do problémových bank 37 miliard liber (1,04 bilionu Kč). Bank of England ve snaze podpořit ekonomiku snížila úrokové sazby na dvě procenta, nejníže za 57 let. Většina analytiků očekává, že příští týden banka přistoupí k dalšímu snížení sazeb.

Brown v rozhovoru pro britský list Observer uvedl, že plánuje vytvořit až 100 000 nových pracovních míst. Pomoci mu k tomu mají projekty veřejných prací, jako obnova silnic a škol či projektů na ochranu životního prostředí.

Podle údajů z minulého měsíce míra nezaměstnanosti v Británii činí šest procent. Bez práce je tak 1,86 milionu obyvatel. Část ekonomů odhaduje, že v letošním roce nezaměstnanost stoupne na tři miliony, napsala agentura AP.

Personální společnost CIPD koncem loňského roku odhadla, že v letošním roce ztratí práci více než 600 000 Britů. Počet propuštěných tak bude nejvyšší od roku 1991, kdy se britská ekonomika naposledy potýkala s hlubokou hospodářskou recesí.