Na Balkán už neproudí prakticky žádný plyn

Sofia/Bukurešť/Ankara - Dodávky ruského zemního plynu přes Ukrajinu na Balkán se v důsledku rusko-ukrajinského sporu prakticky zastavily. Do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie neproudí plyn vůbec a dovoz plynu do Rumunska klesl o tři čtvrtiny. Informovali o tom dnes provozovatelé plynovodů v jednotlivých balkánských zemích. Írán prohlásil, že zřejmě vyveze víc plynu, aby Turecku pomohl. Ruský plynárenský monopol Gazprom snížil dnes rovněž dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy zhruba na třetinu normální úrovně. Rusové tvrdí, že si Ukrajinci plyn odebírají neoprávněně, a to právě z dodávek pro Evropu. Situaci řeší v Kyjevě delegace Evropské komise, kterou vede český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Ukrajina tvrdí, že dodávky pozastavili v průběhu noci Rusové. Zástupci Gazpromu ale říkají opak, totiž, že Ukrajina sama zavřela vstupy, a Gazprom tak nemůže dodávat plyn.



„Dodávky do Bulharska a tranzit do Turecka, Řecka a Makedonie byl ve 2:30 SEČ přerušen,“ sdělilo ráno bulharské ministerstvo hospodářství. „Nacházíme se v krizové situaci,“ dodalo. Dovoz ruského plynu do Rumunska se snížil o zhruba 75 procent, řekl agentuře Reuters ředitel rumunské společnosti Transgas Ioan Rusu. Dodávky ruského plynu do Rumunska jsou od pátku nižší o 30 - 40 procent.

Méně plynu v Evropě (zdroj: ČT24)

Nejhůře dopadne Bulharsko, ostatní mají i jiné zdroje 

Nejhůře bude z Balkánu výpadkem zasaženo Bulharsko, které je na ruském plynu téměř stoprocentně závislé, spolu s Makedonií, která nemá přístup k alternativním dodávkám. Bulharské ministerstvo vyzvalo průmyslové odběratele, aby přešli na jiná paliva jako ropu; domácnostem doporučilo začít využívat jiné zdroje tepla než ústřední vytápění, které funguje na zemní plyn. Teploty v Bulharsku dnes v noci klesly na minus 15 stupňů Celsia. Rumunsko má vlastní využívaná ložiska plynu, kterými může výpadek nahradit. Turecko může dostávat ruský plyn jiným plynovodem přímo z Ruska a Řecko může získávat dodatečné dodávky od Turecka.

EU pocítí omezení dodávek plynu během několika dní 

Podle Naftogazu se omezení dodávek z Ruska odrazí na toku plynu do zemí Evropské unie „během několika hodin“. Gazprom v důsledku sporu s Kyjevem již v pondělí snížil objem plynu přepravovaného na hranici s Ukrajinou asi o pětinu.

Spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval poté, co Gazprom přestal na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ní nedohodl na nové smlouvě s novými cenami. K „optimalizaci“ vývozu plynu, kdy v pondělí zkrátil dodávky o víc než 65 milionů kubíků, Gazprom přistoupil po poradě s ruským premiérem Vladimirem Putinem a tento výpadek postihl i Českou republiku. Český podnik RWE Transgas nyní v plné výši odebírá plyn z Norska a čerpá ze zásobníků.

  • Plynovod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/605/60473.jpg
  • RWE Transgas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/605/60472.jpg