Testovací verze nových Windows 7 bude od pátku dostupná veřejnosti

Praha - Microsoft otevírá brány k testovací verzi nové generace operačního systému Windows. Od zítřka si budou moci Windows 7 stáhnout úplně všichni. Termín, od kdy bude nový software v prodeji, zatím šéf firmy Steve Balmer nesdělil. Předběžně ale počítá s tím, že to bude ještě letos.

Ovládání nových Windows 7 je podobné současné Vistě, proto by s ním neměli mít uživatelé větší problémy. Navzdory podobnosti obou verzí budou v „sedmičkách“ odstraněny mouchy, které Vistě snižovaly prodej. „Vista je pro Microsoft úplnou katastrofou. Má velmi špatnou reputaci i prodej. Mnoho firem, s nimiž jsme v kontaktu, ji dokonce úplně stahují,“ tvrdí viceprezident společnosti Gartner Inc. Neil MacDonald. Microsoft podle něj potřebuje vzbudit novou vlnu zájmu a především ukázat, že nový program není Vista.



Nové Windows: multidotykový displej a rychlejší start

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Windows 7 počítá s multidotykovým displejem, který umí neobyčejné kousky. Uživatele navíc zbaví dlouhého čekání, než se systém v počítači nastartuje. Kromě toho by neměl strašit přehnaným množstvím vyskakujících oken a upozornění. Šetřit bude nejen časem, ale i spotřebou energie. „Windows 7 má motivovat i k nákupu nových počítačů. Na novém softwaru by tak mohlo vydělat celé odvětví,“ myslí si MacDonald.

Všechny firmy si teď musí podle šéfa Microsoftu Stevea Balmera své náklady důkladně promýšlet. „Obzvlášť v této ekonomicky nejisté době. Inovace v tomhle odvětví ale zpomalovat nebude,“ dodává. Testovací verze Windows 7 by měla přestat fungovat v době, kdy se dostane ostrá verze oficiálně do prodeje.

Windows 7
Zdroj: ČT24